Forventningspres vs det gode liv!

Vi har det i høj grad med at lægge et pres på os selv og hinanden. Vi mødes af høje forventninger alle steder – vi skal tage højde for uddannelser, gøre karriere samtidig med vi skal være gode mødre og kæreste. Og så alt det andet der kommer til – den sunde livsstil, rengjorte hjem, kvalitetstiden med den øvrige familie og veninderne, helst hver anden dag.Men er det virkelig samfundet/ kulturen/normen der bestemmer hvad en sund livsstil er? Hvad en god mor er? Vis behov der skal tilgodeses først (ikke ens eget i hvert fald)? Nej jeg er sgu hoppet af det overfyldte DSB tog, har stået i regnen på perronen i lidt tid, men nu befinder jeg på et nyt tog gennem livet.

I alle mine forhold (også til venner og familie) har jeg skulle undskylde for den jeg er, min sensitive side. Jeg har skulle lægge en dæmper på den og finde min “flotte” side frem. Jeg skulle lade være med at “skabe” mig. Jeg skulle være mindre sårbar og mindre ked af det. Jeg skulle være glad, overbærende, social, ekstrovert og anerkendende – altid. Fordi det er jo det der definere en god kæreste, ven, datter, søster, svigerdatter osv.

Jeg er træt af at føler, at jeg ikke har det samme energiniveau som alle andre. Træt af at gå på kompromis med mig selv for at dække andres behov. Det dræner mig for energi og overskud. Jeg har brugt det meste af mit voksenliv på at finde min indre balance, og først nu begynder den endelig at vise sit sande ansigt.

Jeg lever og prioritere anderledes nu, for at kunne mestre i dette hamsterhjul. Det er svært for mange i min omgangskreds at forstå, specielt når jeg ikke selv kan sætte ord på hvordan jeg har det. Skal man kunne forklare alt? Gælder det ikke bare om at respektere andre og deres valg lige meget hvad?

Jeg vil ikke stresser rundt over at skulle være “en god mor” ved at være den med mest kreative indslag til børnenes fødselsdag og kreere en enhjørning i udskåret frugt. Ved at være den der køber mærkevaretøj til ungerne fra top til tå. Leve sundt med nybagt speltbrød, bulgur-tærte og hjemmeavlet grøntsager dagligt, hvor hjem nr 2 er fitnesscenteret.

Man kan være en god mor på mange måder- Man kan have en sund livsstil på mange måder. Og nogle af disse ting kan sagtens forenes. Men oftest må vi erkende at tingene ikke kan forenes. Man kan ikke arbejde 50 timer i ugen, træne til marathon, dyrke pilates, lære at hækle og invitere venner eller familie på treretters menú. Alt imens du stadig skal have overskud til ungerne, når de altså er hentet hjem fra parkeringspladsen (daginstitutionen) inden parkeringsvagten går hjem. Nå ja manden skal vist også have lidt opmærksomhed…..!

Livet er en stor buffet fyldt med valg og muligheder. Hvor jeg har stået og raget til mig. Men min tallerken var ikke stor nok. Jeg blev nødt til at lægge noget tilbage, eller vente med at spise det til senere.

Alle de urealistiske forhold/ forventninger vi har til livet, er vi vel selv herre over? Ja Samfundet er fyldt op med valg og forventninger, men det er op til os selv, hvad vi vælger og prioriterer. Vi skal bare lærer at træffe de valg der har betydning for os selv og så må pytknappen overtage resten.

Måske giver det dig en stor glæde, at være karrierer menneske og arbejde dig til top. Måske giver det dig glæde, at se løbetræningen giver pote og du nærmer dig målet om en marathon. Måske giver det dig glæde at være sammen med venner og familie dagligt. Det er nemlig de ting der giver glæde som tilfredsstiller os og giver en følelse af indre ro. Det er ens eget ansvar at sige til og fra? Sige at man ikke kan og skal præstere på alle parametre i tilværelsen?

Jeg er ikke psykolog eller satser alle mine kræfter på studie og karriere, hvor jeg kan score topjobbet. Jeg føler ikke et pres for at gøre karrierer. Jeg føler ikke et pres for at have stor villa og andre materielle goder. Jeg har ikke den perfekte veltrænede krop, med flad mave, strutrøv og flotte kunstige patter. Jeg invester ikke timevis i fitnesscenteret. Jeg har taget et aktivt valg om ikke at gøre det, for at give plads til noget andet der betyder mere for mig.

Hvornår har du sidst holdt møde med dig selv? Tjekket din kalender, om der var noget du kunne have gjort anderledes. Har du husket at ringe til dine forældre? Mangler du en stille tur i skoven? Ville du egentlig gerne træne noget mere? Har du sagt fra eller været social nok? Lige meget hvad falder det hele tilbage på “Hvad gør dig glad”? Kun dig ved hvordan den aller bedste lagkage skal lægges sammen. Hvornår du er den bedste udgave af dig selv.

Jeg har gjort op med mig selv, hvad mine værdier er. Har du gjort det samme?

Hvis du har gjort det, så bliver det nemmere at investere tid i de ting, der netop giver dig og dit liv værdi. Giv slip på resten og sige “pyt”.

Man skal lære at anerkende, at man ikke kan og skal være god til alt.

Kram fra en introvert, asociale sensitiv gurling mor 😛 

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *