Fremadstormende nytår!

Hold fast hvor tiden da bare flyver afsted. Nu er det allerede tid til igen at finde de nytårsforsæt frem, som ikke blev overholdt sidste gang… Jeg har aldrig helt forstået det konceptet. Hvorfor vente til nytår med noget man kan gøre i dag. Hvorfor ikke bare vælge d.1 April? For mange gange ender forsætterne jo alligevel i en stor Aprilsnar….. Nææ vi vælger en dag – dagen derpå. En af de dage hvor vi har flest piner af forskellige slags, som ikke behøves at blive remset op her. De er sikkert de sammen som sidste år og året før osv. Med andre ord så er nytårsforsæt en  fis i en hornlygte….. Tænk lige lidt, hvor mange gange har du fulgt dem helt til døren? Ja lige præcis – meget få gange. De giver da bare dårlig samvittighed, får dig i dårligt humør og ender ud med at blive en fiasko. Det bliver man altså ikke ligefrem et gladere menneske af.

 Alligevel er det sådan at de fleste dansker laver de vildeste nytårsforsæt ved årets udløb. Måske i håb om at lige netop det kan forandre deres rygrad fra regnorm til en kriger. Der har gennem årene været meget fokus på “kram”-faktorerne (kost, rygning, alkohol og motion), den sunde livsstil. Ja egentlig, for et nytårsforsæt er ofte et ønske om livsstilforandring, en forandring der kræver du holder det hele livet. Du skal sige farvel til de gamle vaner og finde nogle nye og bedre vaner, som kan føre dig hen mod dit mål. Nej det er sgu ikke let, man skal til tider kæmpe med næb og klør. En process der er hård og kan koster blod, tåre og sved. 

De klassiske, er ønsker om at tabe sig, stoppe med at ryge og dyrke mere motion. Men hvorfor vælger man at bruge det som nytårsforsæt? Jeg mener når man nu opdager man har lidt for mange kilo´er på sidebenene, hvorfor så ikke bare starte med det samme uanset om det er Juni, September eller Januar? Som jeg ser det, er man ikke rigtig motiveret, hvis man skubber en slankekur foran sig på den måde. For at æde løs som en gal lige indtil dagen efter nytårs aften. Det gælder selvfølgelig også de andre nytårsforsæt.

Altså hvis man virkelig er motiveret, så skubber man da ikke problemet, men tager fat i det med det samme. Der går bare ikke at skubbe det. Jeg tror det er en af grundene til de mange nytårsforsæt ikke holder længere end et par uger, måske lige til Februar. Noget helt andet er årstiden. Det er ikke den mest optimale årstid, til at starte med alt det nye. Her tænker jeg på at mennesker er vanedyr, og alle ved at vaner er noget af det sværeste at ændre på. Og så vælger vi at gøre det i de måneder hvor der er mest pres på og motivationen er dårligst pga vejret og de mange mørke timer. Energiniveau er simpelthen på det lavest i forvejen, og så skal der være overskud til ændring af vaner, Come on det er jo næsten allerede dødsdømt bare ved tanken, i hvert fald for mig. Nok derfor jeg aldrig har gjort brug af de der nytårsforsæt. På det punkt har jeg sgu rygrad som en regnorm. Men sætter jeg mig virkelig noget for, får jeg det også gjort. Der skal bare gøres når jeg er motiveret – klar til det, lyst til det, yah you mane it, bare ikke pga en skæringdato.

Lad os nu være realistisk. Når vi opdager der er et problem, men ikke er motiveret til at gøre noget ved det. Skal vi så skrive det ned som et nytårsforsæt, og love at efter d. 1 Jan vil det være anderledes? NEJ selvfølgelig skal vi ikke det. Hvis det virkelig betyder noget for os, skal vi sgu da øge motivationen, så vi kan få fingeren ud og komme i gang. Hvordan det gøres kan jeg ikke rigtig giver dig en opskrift på, men vil mene det har noget med at få øjnene op for mulig konsekvenser (hvis det ikke bliver gjort), noget der kan motivere yderligere f.eks en gave ved målet. Og selvfølgelig noget der kan presse dig lidt til at gøre det. Her kan venner, bekendte, kollegaer være en hjælp.

For mig er nytårsforsæt bare en dårlig undskyldning for at kunne skubbe det på afstand i stedet for at gøre noget ved det nu. I år gør jeg som alle de andre år. Jeg håber, ønsker eller tror ikke at der er tid til forandring, bare fordi vi snart skriver 2015 i stedet for 2014….. Forandringer kommer der helt sikkert, bare ikke pga en skæringdato. Hvad med dig, dyrker du nytårsforsæt og hvad mener du om det?

God aften der ude 🙂  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *