Jalousiens surdej

Jalousi er en følelse, de fleste af os oplever på et tidspunkt i livet, og som mange forbinder med kærlighed. Det har jeg også selv gjort. Jeg har været jaloux anlagt, og jeg har prøvet at leve med en mand der var rigtig meget jaloux. Så jeg har mærket det fra begge sider, og det er alt andet end behageligt. Gennem min egen udvikling, er jeg blevet klogere og har lært at tackle min jalousi. Denne følelse høre ingen steder henne i et forhold, det er rent ud sagt en dræber og vil kun kvæle forholdet, stille og roligt, som en slange kvæler sit bytte, indtil vejrstækningen er stoppet.

Jalousi er en normal følelser, der kommer af usikkerhed. Følelsen er sammensat af et samspil mellem negative tanker og en grundlæggende angst for at miste. Men jeg tror ikke på det er en medfødt følelse. Jeg tror det er en følelser der bliver dannet undervejs i barndommen, eller senere i livet. Ja ja det lyder som en dum undskyldning, men jalousi kommer jo frem når vi føler os usikker, angst for at miste samt når vi lider af dårlig selvtillid og selvværd. Det er da ikke noget vi er født med, men noget der er blevet bygget op omkring nogle oplevelser vi har haft. Derfor mener jeg også, at jalousi er en tillært følelse, der hænger sammen med svigt eller følelsen af mindreværd.

F.eks. hvis man ikke har fået kærlighed og anerkendelse i sin barndom, vil man højst sandsyn få en jaloux adfærd som voksen. Når man så senere i livet finder kærligheden – mærker den, får man en udbredt angst for at miste den, og kan derfor reagere uhensigtsmæssig. Man får en følelse af ejerskab over partneren. Simpelthen fordi man ikke vil miste den dyrebar kærlighed igen. Derfor vil mange blive omklamrende, skal konstant have sin partnere indefor rækkevidde. Aller helst skal partneren holdes væk fra sociale arrangementer (især når man ikke selv deltager i dem). Konstant sms´er eller ringer til partneren, når han/hun er ude af syne. Det er en meget kvælende adfærd. Partneren vil hurtigt føle sig fængslet. Det kan resultere i, at den det går ud over, vil begynder at flygte fra hjemmet, der vil komme mange konflikter og til sidst vil frygten faktisk være, den der ødelægger den dyrebar kærlighed.

Jalousi kan være rigtig meget og der er forskel på hvordan folk reagere. Derfor er det også meget svært at give er konkret bud på hvad det er. Spørger du mig, kan selv den mindste form for jaloux adfærd, være ødelæggende. Det er kun et spørgsmål om tid. At have en kæreste der er alt for omklamrende og ofte spørger “går du fra mig” også pga småting, er sgu belastende og det ødelægger meget mere end man tror. Ved godt at det højst sandsynligt kommer fra et svigt, måske fra en x-kæreste. Men så har vedkommen jo et problem han/hun skal arbejde med. Det skal sgu ikke trækkes med ind i et nyt forhold. Det er det samme der er gældende ved utroskab. Fordi en har været dig utro, kan man ikke tage det med i det nye forhold, og frygte det sker igen. Det er så fandens let at sige, men når det gælder om adfærden, er det en helt anden historie. Det ved jeg godt, har jo selv stået i det, og mærket det på egen krop.

I bund og grund sidder jalousi som en del af din personlighed – som en af dit selvbilled. Hvis man føler sig overset, ikke værdsat, afvist eller lignende. Er det fordi man har en oplevelse af, at man ikke er værd at elske – dårlig selvtillid og selvværd. Så er det man får en selvbeskyttende adfærd – selvdestruktiv og usikker adfærd = jalousi. Faktisk er jalousi og misundelse dybt forbundet – en og samme surdej. Og den eneste vej ud af det, er ved at dykke ind i sin egene følelser – mærke dem, acceptere dem og så bearbejd dem. Det kan aldrig bliver din partners skyld !

Tit og ofte er jalousi noget visuelt der kun foregår i hovedet på os. F.eks. før hvis jeg så min kæreste flirte men en anden, kom flammerne op i mig med det samme. Jeg følte mig afvist, svigtet og mindreværd. Hun var jo mere interessant. Og jeg forestillede mig en masse. Det vil sige jalousien kom slet ikke fra hans opførelse, men var et scenarier der udspillede sig inde i mit hoved, noget jeg frygtede ville kommer til at blive til virkelighed. Jeg mistede min sunde fornuft og min jordforbindelse. Da det skete havde jeg svært ved at overskue situationen og handlede på en hensigtsmæssig måde. Denne adfærd var meget ødelæggende for mig, ham og vores forhold.

Ved at arbejde med mig selv, har jeg fået noget mere selvtillid og selvværd. Jeg ved godt nu, at hvis jeg bliver afvist, er det ikke et tegn på, at jeg fejlede. Derfor kan jeg nu kontrollere min jalousi på en hensigtsmæssig måde. Selvfølgelig vil den stadig dukke op, det skal den også. Men jeg kan kontrollere den og vigtigst af alt jeg kan snakke om den uden vrede tager over.

Hvis jeg den dag idag så min kæreste (hvis jeg havde en) flirte med en anden, ville jeg bare tænke. “fuck hvor fedt, at have en andre også synes er tiltrækkende”. Ja det kan da starte en ild indeni, men jeg puster ikke til den mere. Fordi en anden udnyttede denne situation, er ikke ensbetydet med andre også gør det. Hvis han tager med mig hjem, sover ved mig og tilbringer hverdagen med mig, så er det fordi jeg er elsket og værdsat af ham. Og gør han ikke, gør det ikke mig til et dårligere menneske. Der findes jo andre fisk i havet. Det er nok til at dæmpe jalousien. Se positivt på det…!

Ja det er svært og kræver lidt tid. Jalousi er en usund vane, og baggrunden for din jaloux tankegang, strander i frygt, angst og forventninger, der er svære af slippe af med. Der kræver en meget fokuseret indsats, men er ikke umuligt.

Bare altid husk: INGEN EJER HINANDEN…..

God weekend 🙂

 

 

 

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *